Wat is handtherapie?
Handletsels kunnen zeer confronterend zijn. Uw handen zijn immers voor iedereen zichtbaar. De hand- en pols zijn ingewikkelde gewrichten. Aandoeningen in het gebied van de hand, ook kleine, kunnen al snel een belemmering opleveren in het dagelijks leven. Een goede behandeling ervan is daarom belangrijk. Bij die behandeling wordt vaak de hulp van een handtherapeut ingeroepen.
Handtherapie richt zich op de revalidatie van mensen met een probleem aan de hand en/of arm. Een handtherapeut is een fysiotherapeut of ergotherapeut, die voor de behandeling van klachten aan de hand en arm een speciale opleiding tot handtherapeut heeft gevolgd. Een handtherapeut helpt u vooral met het doen van gerichte oefeningen die uw hand of arm weer soepel en sterk kunnen maken. Daarnaast richt de handtherapeut zich ook op het geven van aanpassingen zodat u met uw (tijdelijke) beperking zo optimaal mogelijk kunt functioneren. Ook maakt de handtherapeut spalken die de functie van de hand kunnen ondersteunen.
Omdat een deel van de spieren van de hand hun oorsprong hebben in de onderarm en omdat de zenuwen, die de hand besturen door de gehele arm lopen, houdt een handtherapeut zich niet alleen met de hand bezig, maar de gehele arm behoort tot zijn werkgebied.
Welke patiënten komen voor handtherapie in aanmerking?
Voor de volgende aandoeningen kunt u door u huisarts/ specialist(plastisch/handchirurg) naar ons doorverwezen worden:
-Pols- hand- vingerletsels zonder operatie(conservatief behandeld), zoals een breuk(fractuur),gewricht uit de kom,afscheuren van pees(Mallet) in hand of onderarm
waarbij chirurgisch ingrijpen niet noodzakelijk is .
-Pees-,gewrichts-,zenuwletsels,die behandeld worden d.m.v. een operatie,carpaaltunnel
syndroom(CTS),ziekte van Dupuytren en andere chirurgische ingrepen aan hand en arm
na breuk of ongeval(doorsnijding van pezen en zenuwen in arm/pols en hand).
-Overbelastingsklachten van arm, hand en pols(midcarpale instabiliteit,CANS vroeger bekend als RSI) zoals peesontstekingen en peesschedeontstekingen (tennis-golfers-elleboog, M.Quervain,trigger finger) en zenuwbeklemmingen hand,pols en arm.
-Overige aandoeningen zoals Reuma en artrose(slijtage van gewricht)m.n. duimartrose
CMC 1,neurologische aandoeningen(hemiplegie,spasticiteit),aangeboren handafwijkingen.
Onbegrepen chronische polsklachten en CRPS(chronisch regionaal Pijn Syndroom), vroeger bekend als sudeckse atrofie of posttraumatische dystrofie.
Door u door een specialist op dit gebeid te laten behandelen is de kans van slagen groter, waardoor terugkeer naar zelfstandigheid,werk,hobby en sport sneller of beter mogelijk wordt.